vineri, 11 decembrie 2015

Recenzie Onoarea pierdută a Katharinei Blum de Heinrich Boell


Heinrich Boell este al doilea autor german distins cu premiul Nobel pentru literatură, primul fiind Thomas Mann. El si-a asumat rolul de conștiință a generației sale în Germania postbelică. Alături de el a fost Guenter Grass. Cărțile i-au fost traduse în peste treizeci de limbi. Ele vorbesc despre vină tragică a poporului german, despre răni nevindecate și de faptul de a privi intr-un trecut întunecat și dureros.

A scris: Fotografie de grup cu doamnă, Casa văduvelor, Destinul unei cești fără toartă, Opiniile unui clovn dar și alte cărți.

Imaginea publică a unui om constă în numele dar și renumele acestuia iar privilegiile ori excluderile sunt rezultatul felului în care ceilalți ne privesc.

Microromanul acesta arăta cât de fragilă este imaginea fiecărui om în contact cu puterea de manipulare a presei. E vorba de cât de importante sunt principiile și demnitatea în cadrul unei lumi corupte și impure. Dar și despre prețul pe care trebuie să îl plătim pentru răscumpărarea unei onori pierdute.

Cartea e despre agresarea crasa a intimității, despre distrugerea valorilor ce definesc o persoană. Deși a fost publicată acum mai bine de treizeci de ani, este foarte actuală.

Personajul cărții este o tânără săracă dar care are mândria ei. Lucrează ca menajeră dar în circumstanțe nefaste întâlnește un bărbat care este căutat de poliție. Curând atât intimitatea, cât și onoarei ei sunt iremediabil distruse, inițial de polițiști, apoi de presa de scandal, transformand-o în mod eronat intr-o Bonnie Parker politizată.

Mi-a plăcut cartea. Scriitorul adopta un stil simplu, fără echivoc. Cititorul este adus în situația de a empatiza cu personajul care s-a aflat la locul nepotrivit, lucru care i-a distrus întreaga viață bazată pe cinste și corectitudine.

Cartea o găsiți aici.
Va doresc lectură plăcută și va aștept cu impresii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu