luni, 23 noiembrie 2015

Recenzie Stefan Doru Dancus sau Agonia indiferentei de Remus Foltos


Autorul mărturisește ca l-a cunoscut pe Ștefan Doru Dancus în Baia Mare la Cenaclul Grupului 90. Spune ca vocea cu straniul sau timbru face parte din chipul sau tulburator. Dancus era o apariție siderală cu acea voce imposibil de uitat. În timp, privirea lui Dancus ajunge să îl obsedeze pe Foltoș. 

Textele lui Dancus sunt aride, pun cititorul la încercare, sunt greu de urmărit deoarece Dancus nu face o literatură facila. Scriitorul are o mentalitate de martir, lucru care confirma curajul și devotamentul pentru credință să creștină.

În toată opera lui vorbește despre lupta contra forțelor răului, o bătălie tacită ce are loc chiar în timpul scrisului.

Dancus a descoperit agonia pe care o trăiește, indiferența zilelor noastre. Persoanele, institutiile, ideile agonizeaza prin indiferență care le caracterizează. Trăim timpuri agonice pentru ca ne aflăm la sfârșitul istoriei. Toți simțim agonia timpurilor moderne dar nu credem ca Apocalipsă s-ar instala, ci ca indiferență vestește ca s-au împlinit vremurile. Indiferență ca o lipsă a faptei.

Dancus, un autor care nu poate fi înțeles decât fiind recitit, un autor imposibil de iubit la prima lectură. Textul lui ține cititorul la distanță. Dacă la Cioran dezamăgirea are o finalitate stilistică, la Dancus damnarea ocupă tot spațiul expresiei, e părtașă a stilului fragmentat al modului în care își scrie cărțile. 

Întreaga operă a lui Dancus abundă în metafore delicate care se aplica unui dezgust absolut de viață. Dancus se lăsa scris, cărțile sale par să îi fie dictate după un plan universal la care ia parte.

Suntem aruncați în terenul ferm al vinovăției. Există o jale metafizică rară în opera sa, jale alimentată de sentimentul unei vinovății a faptului de a exista.

În continuare Foltoș analizează scrierile lui Dancus: Scrum, Povesti pentru Gabriella. Afirma ca lait- motivul operei dancusiene e bocitorul și asteptatorul. Finalul cărții e un interviu demonstrativ cu Dancus, Interviu numit: "Înainte? Înapoi? Nu mai are nicio importanță."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu