vineri, 27 noiembrie 2015

Recenzie Exorcizat de Radu Gavan


Radu Găvan este un reprezentant al nihilismului curent din care fac parte Palahniuk și B.E. Ellis, alaturandu-se autorilor romani Cristina Nemerovschi, Ștefan Bolea și Răzvan Coloja.

Cartea prezintă viața unui agent imobiliar care luptă intr-un oraș care nu îi oferă nicio perspectivă. Este o creație impresionanta care odată începută, trebuie terminată.

Tânărul estre pus în situația de a lupta cu viața, de a-si găsi propriul rost intr-o lume care nu oferă nicio speranță. Este nevoit să își caute o slujbă și alege să fie agent imobiliar. Se descurca greu, primește rareori bani, este pe punctul de a muri de foame.

Locuiește intr-un imobil sinistru unde locuiesc oameni sărăci și abrutizați. Acesta existența îl doboară dar nu are vreo șansă în a găsi ceva mai bun.

Romanul are pasaje în care își amintește de viața trecută, o viață mai bună decât prezentul cenușiu. Lumea agenților imobiliari este una înșelătoare. Un aparent client poate fi un agent al altei agenții care îi ia pâinea de la gură.

Tânărul este foarte timid, nu a putut vreodată să se adapteze în colectivitate la școală ori în societate. Își formează o viață paralelă absolut necesară, pe internet unde intră în legătură cu persoane îndoielnice, fără formă sau fond.

Trăirile personajului sunt ilustrate magistral. Personajul este atât de viu și credibil, având o doză de farmec, facandu-l pe cititor să empatizeze cu el.

O carte care trebuie citită pentru a putea fi trăita. Cristina Nemerovschi considera romanul lui Găvan un regal al introspecției totale iar Mircea Pricajan vede în Găvan un talent extraordinar, o enormă surpriză.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu