marți, 11 august 2015

Lean in de Sheryl Sandberg.

Cartea are ca subtitlu : Femeile, munca și voința de a conduce. Acesta este lait motivul cărții. Autoarea este director de operațiuni la Facebook. Înainte de asta a lucrat pentru alte companii de renume americane.

A făcut parte din Top 100 al celor mai influenți oameni ai lumii și Top 50 ale celor mai puternice femei de afaceri.

Suntem puși în față unei pledoarii pentru dreptul femeilor de a munci, de a fi tratate egal ca și bărbații, de a nu fi judecate când pun cariera pe primul plan în viață. Sheryl citează foarte multe studii făcute în legătură cu femeile și cum sunt ele discriminate în comparație cu bărbații. S-a descoperit, printre altele, ca deși aveau aceleași performanțe în activitate cu bărbații, femeile au fost considerate inferioare acestora.

Stilul cărții este unul energic, în tot ceea ce afirma autoarea se bazează pe date concrete și experiențe personale sau ale altor femei. Este convingătoare prin discursul sau.

Crede cu tărie ca viața profesională poate exista în armonie cu cea personală. Chiar când apar copiii, femeia nu trebuie să renunțe la carieră, ci, susținută de soț, trebuie să împartă sarcinile din familie.

Se așteaptă din partea femeii să crească copiii, să îi educe și să facă parte din viață lor dar autoarea spune ca și tatăl poate face asta. Se simte uneori judecată din cauza timpului relativ scurt petrecut in familie dar ea vrea să schimbe o mentalitate învechită care nu mai are nimic de-a face cu secolul în care trăim.

Consider aceasta carte un manifest pentru drepturile femeilor de a fi tratate egal cu bărbații sau măcar mai uman. Este și o carte motivaționala care pune pe gânduri pe oricine. Cartea ar trebui citită și de bărbați, poate astfel vor înțelege lucrurile din alt punct de vedere mai avizat.

Autoarea e o feminista dar cu argumentele la ea.

Cartea a apărut la editura Litera.
Anul 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu