vineri, 26 iunie 2015

Charles Dickens - o frântură de biografie.

Autorul a trăit între 1812-1870. S-a născut în Landport,Portsmouth. Tatal lucra în Navy Pay Departament iar după -  amiezile lucra ca reporter al Parlamentului. Copilăria lui Dickens a fost foarte grea. Trebuia sa-i țină locul tatalui sau aflat în închisoare pentru datorii. Astfel a cunoscut straturile cele mai joase ale societății,chiar din copilărie și a câștigat experiență de care mai târziu a ținut cont în romanele sale. Nu a studiat mult. Tatăl l-a dus în biroul unui avocat dar nu îi plăcea munca asta și a ales muncă de reporter. S-a dovedit foarte priceput. Iar reportajele nu presupuneau doar a scrie cuvinte altora. Unele persoane publice vorbeau mult,fără a zice de fapt nimic. Astfel,el trebuia să selecteze din discursuri doar atât cât oamenii doreau să citească. S-a dovedit ca a reușit asta intr-o maniera remarcabila. Obișnuia să rătăcească pe străzile orașului pt a observa ce era ciudat sau amuzant în legătură cu oamenii sau locurile.
Sub numele de Boz a scris mai multe Schițe publicate în Morning Chronicle. După aceea a scris Pickwick Papers,o lucrare menită să ilustreze aventurile unui sportiv cockney. S-a descoperit ca partea scrisă era mai bună decât ilustrațiile. Oamenii se amuzau în legătură cu personajele,dialogurile comice și incidențele din narare.
 Roman după roman,opera lui a fost primită bine de către public. În 1843 a vizitat America unde a fost primit bine,apoi a scris despre ce a văzut acolo. A pus bazele unui ziar numit Daily News dar apoi după ce s-a stabilit în Italia,si-a continuat scrierea romanelor. Multi ani romanele îi erau publicate în părți lunare,apoi a făcut lecturi publice ale romanelor sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu